Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Bilimsel Araştırma Projeleri
Koordinasyon Birimi

PROJELERDE YAYIN KOŞULUNUN SAĞLANMASI

Yürürlükte olan Yönergemizin çeşitli maddelerinde güncelleştirmeler yapılarak yeniden hazırlanan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Uygulama Yönergesi, Üniversitemiz Senatosunun  09.01.2019 tarih ve 01 sayılı toplantısında alınan 37 nolu karar ile kabul edilerek, yürürlüğe girmiştir.  Bu kapsamda “Proje Sonuçlarının Yayınlanması” başlıklı 13’üncü madde aşağıdaki şekildedir.

     Proje Sonuçlarının Yayınlanması

     Madde 13- BAP tarafından desteklenen tüm projelerin sonuçlarının proje tamamlandıktan sonra en geç iki yıl içinde aşağıda belirtilen genel hususlar çerçevesinde yayınlanması ve bu yönergenin 14. maddesinde belirtilen koşulu yerine getirmesi zorunludur. Proje sonuçlarının yayınlanmasında aşağıdaki ilkeler uygulanır. Bu ilkelerde değişiklik yapmaya, uygulamadan kaldırmaya ve yeni ilkeler belirlemeye BAP Komisyonu yetkilidir. 

a. Yayın koşulunun sağlanması için geçerli yayın türleri; 

          i. Science Citation Index (SCI), Science Citation Index-Expanded (SCI-E), Social Science Citation Index (SSCI) veya Arts and Humanities Citation Index (AHCI) indeksleri kapsamında yer alan dergilerde tam metin makale, 

          ii. Ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde tam metin makale, 

         iii. En az 5 yıl düzenli olarak yayın hayatında bulunan ulusal veya uluslararası yayınevleri tarafından basılan kitap veya kitap bölümü, 

         iv. Sanat dallarında ulusal veya uluslararası katılımlı kongre, sempozyum, çalıştay, fuar, sanat galerisinde kişisel veya karma çalışmalarda ortaya konulan eserin/icranın sergilenmesi/yayınlanması zorunludur.

Proje türlerine göre yayın koşulunun sağlanması için gerekli yayın türleri ve sayıları ile ilgili açıklamalar b bendinde belirtilmiştir.

b. Proje türlerine göre yayın koşulunun sağlanması için;

          i. Yüksek Lisans Tez, Hızlı Destek ve Bilimsel Araştırma Potansiyelini Destekleme Projelerinde en az 1 adet tam metin makale (ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde), kitap veya kitap bölümü, sanat dallarında ise ortaya konulan eserin yayınlanması zorunludur ve bu yönergenin 14. Maddesinde belirtilen koşulu yerine getirmesi gerekir.

          ii. Bağımsız Araştırma, Ulusal ve Uluslararası Katılımlı Araştırma, Sanayi İşbirliği, Doktora, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık ve Sanatta Yeterlik Projelerinde en az 1 adet SCI, SCI-E, SSCI veya AHCI indekslerinde taranan dergilerde tam metin makale, ya da 2 adet ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde tam metin makale, kitap veya kitap bölümü, sanat dallarında ise ortaya konulan eserin yayınlanması ve bu yönergenin 14. Maddesinde belirtilen koşulu yerine getirmesi gerekir.

          iii. İleri Araştırma Projelerinde en az 3 adet tam metin makale (Impact faktörü 2 ve üzeri olan dergiler olmak koşuluyla SCI, SCI-E, SSCI veya AHCI indekslerinde taranan dergilerde) yapılması gerekmektedir. Yayın koşulu tamamlanması ancak üçüncü yayının BAPSİS’e yüklenmesinden sonra sağlanacaktır.

Yayın koşulunun sağlanması için sunulacak yayınlara DOI numarası verilmiş olması yeterlidir. 

Yeni bir araştırma projesi başvurusunda bulunacak proje yürütücülerinin, önceki projelerden olan yayın koşulunu sağlamış olması gerekir.

c. Herhangi bir yayın, yayında birden fazla proje kapsamında üretildiği belirtilmiş olsa dahi yalnızca bir projenin yayın şartının sağlanması amacıyla kullanılabilir.

d. Öngörülen süre dolmasına rağmen yayın şartlarını yerine getirmeyen proje yürütücülerine 2 yıl süreyle yeni bir proje desteği verilmez.